Skapa ett RPG i HTML5 med canvasengine och RPGJS

Jag hittade nyligen RPG JS, en spelmotor som använder CanvasEngine, ett ramverk för HTML5 canvas-APIt med stöd för bland annat animationer, pekskärmar så väl som mus/tangentbord/gamepads, kollisionsdetektering, timelines med mera.

CanvasEngine använder sig av JSON för att hantera vyerna/scenerna, och det finns ett väldigt kompetent verktyg för att skapa kartor, som du kan spara i JSON-format, som heter Tiled Map Editor. Det är gratis och finns för Mac OS, Windows, och Linux.

Jag har varit sugen på att utveckla ett enkelt 2D-spel ganska länge, och nu kanske det är dags att göra slag i saken. Det brukar annars rinna ut i sanden, mest för att jag aldrig hittat tillräckligt mycket tid för att göra allt från grunden. Men med RPGJS, CanvasEditor, och Tiled Map Editor kanske jag kan få tummen ur.

De enda hinder som kvarstår är ju min oförmåga att designa något snyggt, eller det faktum att jag inte har en färdig idé för något spel ännu. Men men, det är väl småsaker, eller?

Author: Ludvig Lindblom

Ludvig Lindblom is a front-end developer from Stockholm, Sweden who's nuts about internet, user interfaces and web standards. Besides his passion for the web he has an education in agriculture and forestry, has worked as a lumberjack, is a father of two and always has a chilled glass in the fridge on fridays for the weekly dry martini.