Arduino Light Theremin

Efter gårdagens lilla hack-kväll med Pontus så kunde jag inte hålla mig, utan jag sprang ut i dag och köpte en egen Arduino, 899 kronor på Kjell & Company för ett Arduino Startpaket.

Efter att ha kommit hem och testat att allt fungerade så byggde jag en enkel termometer, och lekte lite med gårdagens bytes-till-midi-projekt. Jag upptäckte sedan att det i projektboken som medföljde startpaketet så fanns det instruktioner för att bygga en enkel ljustheremin. Theremin är ett av det coolaste instrumenten jag kännet till, så jag hoppade naturligtvis direkt på projektet och byggde en egen.

Denna theremin är en extremt förenklad variant som dessutom baseras på ljus. Ju mer ljus som fotomotståndet registrerar, desto högre ton skickas ut genom piezon (den runda, svarta saken i filmen här nedanför).

 
Jag skulle gärna spendera resten av dagen (och helgen) med att skriva kod och leka med min nya leksak, men i kväll ska jag och Elin till min storasysters kombinerade 40års- & färdig-dubbel-specialistläkare-fest så det får vänta.

Om du är intresserad av kod och hårdvara så kan jag varmt rekommendera Arduino. Startpaketet är extremt prisvärt då det ingår (förutom kretskortet och kopplingsdäck) massor av resistorer, sensorer (temperatur, ljud, ljus), strömbrytare, en DC-motor, en LCD (skärm), och annat smått och gott. Snyggt och smart förpackat, tar liten plats, och en riktigt tydlig instruktionsbok samt exempel kod som är färdigladdad i Arduinons IDE.

Author: Ludvig Lindblom

Ludvig Lindblom is a front-end developer from Stockholm, Sweden who's nuts about internet, user interfaces and web standards. Besides his passion for the web he has an education in agriculture and forestry, has worked as a lumberjack, is a father of two and always has a chilled glass in the fridge on fridays for the weekly dry martini.

1 thought on “Arduino Light Theremin”

Comments are closed.